Afvoer ontstoppen

tips om de afvoer te ontstoppen

Makkelijk en snel het toilet ontstoppen

Wanneer je vaak last hebt van een verstopt toilet of verstopte leidingen kan er iets mis zijn met de riolering in huis. Controleer daarom altijd goed of de gemonteerde leidingen de juiste zijn. Kijk goed of de diameter van alle leidingen met elkaar overeen komen. Daarnaast is het belangrijk dat alle leidingen schuin aflopen. De vuistregel is dat de leiding per meter ongeveer 2 centimeter moet aflopen.

Stap 1
Zorg ervoor dat de watertoevoer naar de spoelbak van het toilet is afgesloten voordat je aan de klus begint. Wanneer je een toilet hebt waarbij de spoelbak in de muur verwerkt zit moet je ervoor zorgen dat hier toegang tot krijgt. Vaak hebben hangende toiletten een spoelbak achter de muur.

Stap 2
Schep zoveel mogelijk water en vuil uit de toiletpot met behulp van een emmer. Schroef vervolgens de schroeven waarmee de toiletpot aan de grond zit bevestigd los.

Stap 3
Het is belangrijk dat je de aansluiting tussen de toitpot en de stortbak goed loskoppelt. Maak daarna de sifon grondig schoon.

Stap 4
De makkelijkste manier om een verstopte afvoer van een toilet te ontstoppen is een tuinsang in de afvoer te steken. Steek de slang in de leiding tot hij niet meer verder gaat. Zet vervolgens de kraan open.

Stap 5
Om ervoor te zorgen dat er een goede afsluiting tussen de tuinslang en de afvoer ontstaat kun je oude doeken gebruiken. De doeken vormen een seal waardoor er geen water naar boven komt wanneer je de tuinslang aanzet. Beweeg de tuinslang af en toe wat op en neer om de verstopping los te breken.

Stap 6
Wanneer de tuinslang geen oplossing biedt, kun je een ontstoppingsveer gebruiken. Duw de ontstoppingsveer zo diep mogelijk de afvoer in, totdat deze niet verder gaat.

Stap 7
Houdt de ontstopper bij het handvat beet terwijl je met je andere hand aan de veer draait. Terwijl de veer draait komt deze steeds dieper in de afvoer en zal deze uiteindelijk door de blokkade heen boren. Herhaal dit proces totdat de verstopping helemaal weg is.