Afvoer ontstoppen

tips om de afvoer te ontstoppen

Een verstopte afvoer ontstoppen

Een verstopte afvoer in huis is vaak erg vervelend en de moed zinkt als snel in je schoenen en vaak vrees je al voor de kosten van een loodgieter. De meeste verstoppingen zijn echter relatief eenvoudig te verhelpen. De meeste verstoppingen kunnen vaak binnen twee uur worden verholpen. Dit hangt af van de zwaarte van de verstopping. In dit blog leggen wij enkele simpele manieren voor het afvoer ontstoppen uit. Daarnaast geven we tips hoe je in de toekomst verstoppingen kunt voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.

Zeven en stoppers schoonmaken

Veel verstoppingen verzamelen zich in het zeefje of rond de stopper van de gootsteen of wastafel. Het enige wat je in dat geval moet doen om de afvoer te ontstoppen is de zeef of stopper schoonmaken. Hier zijn enkele handige tips:

 • Wanneer er een zeef in de verstopte afvoer zit, moet deze verwijderd worden. Draai de schroeven uit de zeef en trek de zeef uit de afvoer met behulp van je schroevendraaier. Wanneer de zeef los is, kan viezigheid dat zich verzameld heeft worden schoongemaakt. Maak ook gelijk de bovenkant van de afvoer schoon voordat je de zeef terugzet.
 • Stoppers moeten regelmatig worden schoongemaakt omdat er rond de stopper vaak veel haren worden verzameld. Sommige stoppers kunnen eenvoudig met de hand worden verwijderd. Sommigen zitten echter bevestigd aan het systeem van de wastafel of gootsteen. Je kunt hier vaak bij via de onderkant van de wastafel. Wanneer je een tang nodig hebt om de stopper te verwijderen, moet je goed opletten dat je geen materiaal beschadigd. Wanneer de stopper is verwijderd kun je deze eenvoudig schoonmaken.

De ontstopper gebruiken

Een van de meest effectieve hulpmiddelen om een verstopte afvoer te ontstoppen is de traditionele rubberen ontstopper. Vaak help deze ontstopper het best wanneer de verstopping niet ver in de leiding zit. Volg de volgende tips op om op een effectieve manier een ontstopper te gebruiken:

 • Gebruik natte doeken om de overstromingsbeveiliging van de gootsteen of wastafel en andere openingen te blokkeren.
 • Zorg ervoor dat er een laagje water van ongeveer 10 centimeter in de verstopte wastafel of gootsteen staat. De druk van het water maakt het ontstoppen van de afvoer een stuk makkelijker. Daarnaast weet je wanneer het water wegstroomt dat de afvoer succesvol ontstopt is.
 • Smeer een laag vaseline of vergelijkbare gel op de rand van de ontstopper. De vaseline zorgt ervoor dat er een strakkere seal vormt tussen de ontstopper en de afvoer. Hier werkt de ontstopper een stuk effectiever.
 • Ga een aantal keer krachtig met de ontstopper heen en weer. Check na ongeveer twee minuten of de verstopping al verholpen is. Wanneer de afvoer nog steeds niet helemaal goed doorloopt moet je nog een paar minuten met de ontstopper aan de slag. Wanneer de afvoer is ontstopt is het resten om een flinke hoeveelheid warm water door de afvoer te laten lopen om eventuele restjes van de blokkade weg te spoelen.

De sifon schoonmaken

Wanneer de rubberen ontstopper geen uitkomst biedt, is het verstandig om de sifon van de gootsteen of wastafel schoon te maken. Dit kun je als volgt doen:

Stap 1

Zorg dat je een emmer of teil bij de hand hebt om water op te vangen.

Stap 2

Kijk of er een schroefdop aan de onderkant van de sifon zit. Wanneer dit het geval is moet deze losgemaakt worden om de binnenkant van de sifon schoon te maken. Buig een stuk ijzerdraad of ander materiaal en maak de sifon schoon door deze in het gat van de schroefdop te steken. Wroet een beetje heen en weer om viezigheid te verwijderen.

Stap 3

Wanneer de sifon geen schroefdrop aan de onderkant heeft, moet de sifon in zijn geheel verwijderd worden. De sifon kan worden losgemaakt door aan beide uiteinden de schroefdoppen los te draaien. Wanneer dit niet lukt met de hand, is het verstandig om een tang of ander gereedschap te gebruiken om de doppen los te draaien. Doe wel een doek tussen de doppen en de tang om schade te voorkomen. Een beetje olie of vaseline kan helpen om schroefdoppen die vast zitten los te maken.

Stap 4

Houd de sifon boven de emmer of teil en gebruik een recht stuk ijzerdraad of ander materiaal om de binnenkant van de sifon schoon te maken. Zorg ervoor dat je vooral de bochten en hoekjes van de sifon goed schoonmaakt.

Stap 5

Maak de sifon schoon met warm water en schoonmaakmiddel.

Stap 6

Voordat je de sifon weer terug op zijn plaats zet, is het slim om de sifon te checken op roest en andere beschadigingen. Wanneer een van deze problemen zich voordoet moet de sifon worden vervangen om lekkage in de toekomst te voorkomen.

Gebruik een veerontstopper

Wanner de sifon schoon is en de verstopping nog steeds niet is verholpen, zit de blokkade waarschijnlijk verder in de afvoer. Om dit soort verstoppingen te verhelpen heb je een veerontstopper nodig. Deze soort ontstopper wordt ook een slang genoemd Gebruik deze als volgt:

Stap 1

Steek de veerontstopper in de afvoer na de sifon totdat je de verstopping bereikt.

Stap 2

Wanneer het uiteinde van de veerontstopper tegen de blokkade aandrukt, draai dan het handvat van de veerontstopper met de klok mee om de verstopping op te breken.

Stap 3

Wanneer je de verstopping met de veerontstopper te pakken hebt, haal dan voorzichtig de veerontstopper door de afvoer naar boven. Spoel de leiding vervolgens door met koud water voor enkele minuten.

Stap 4

Wanneer de blokkade verholpen is kun je de sifon weer terug zetten. Wanneer je de sifon na het schoonmaken terugzet moet je ervoor zorgen dat hij weer goed aansluit. Gebruik smeer of tape om de verbinding goed af te sluiten. Laat voor een aantal minuten water door de sifon lopen om ervoor te zorgen dat de blokkade volledig is verholpen en de sifon niet lekt.

Ontstoppen met chemische ontstopper

Wanneer de bovenstaande stappen niet helpen kun je proberen de afvoer met chemische ontstopper te ontstoppen. Veel chemische ontstoppers hebben stoffen die een bijtende werking hebben op de blokkade in de afvoer.

Zorg ervoor dat je de gebruiksaanwijzing van de chemische ontstopper exact opvolgt. Lees ook de waarschuwingen op de verpakking goed door. Nadat je alle instructies goed hebt opgevolgd is het slim de afvoer goed door te spoelen met water.

De hoofdleiding ontstoppen

Wanneer er meer dan één gootsteen, badkuip of toilet verstopt is, is de kans groot dat de verstopping in de hoofdleiding zit.

Stap 1

Om de hoofdleiding te ontstoppen moet je eerst een goed toegangspunt tot deze leiding vinden. Vaak kun je in de kelder of kruipruimte goed bij de hoofdleiding. In sommige huizen kan dit punt zich echter ook bevinden in de garage of de tuin. Normaal gesproken loopt de leiding verticaal maar soms kan de ingang ook op het horizontale deel van de leiding zitten.

Stap 2

Wanneer je een toegangspunt tot de leiding vindt dat is afgesloten met een vierkante dop moet je deze verwijderen met een tang. Zorg er wel voor dat je een emmer klaar hebt staan om eventueel water op te vangen.

Stap 3

Gebruik een veerontstopper, ook wel slang genoemd, om de verstopping te verhelpen. Steek de ontstopper in beide richtingen de leiding in. Spuit vervolgens met een tuinslang de leiding in om achtergebleven stukjes van de verstopping weg te spoelen.

Stap 4

Vervang de dop van de leiding.

Verstopte afvoeren voorkomen

Tips voor de gootsteen of wastafel

 • Verzamel vet in flessen en gooi ze vervolgens in de container. Wanneer je vet in de gootsteen gooit, gaat dit aan de leiding plakken. Vervolgens gaan andere voedselresten zich aan dit vet hechten en ontstaan blokkades in de afvoer.
 • Gooi geen oud koffieprut in de gootsteen
 • Gooi één keer per week een flinke hoeveelheid kokend water door de afvoer om vetresten weg te spoelen

Tips voor de badkamer

 • Wanneer je een stopper in de afvoer hebt, moet je deze regelmatig schoonmaken. Dit is namelijk een plek waar veel haren en andere viezigheid blijft hangen.
 • Spoel nooit papier door het toilet dat daar niet voor bedoeld is. Overmatig papier kan ervoor zorgen dat de afvoer verstopt raakt.

Overige tips

 • Gooi nooit chemische stoffen door de afvoer. Vermijd daarnaast dat er hete wax of andere substanties in de afvoer komen.
 • Maak eens in het half jaar elke afvoer schoon met een niet-bijtend schoonmaakmiddel.